
Onderwijs
Een diversiteitsresponsieve benadering in het hoger onderwijs omvat drie belangrijke elementen:
​
1. Houding en didactiek bij docenten: Docenten spelen een centrale rol in het creëren van een inclusief leerklimaat door bewust te zijn van diversiteit, inclusieve communicatie te hanteren, en hun lesmethoden aan te passen aan de verschillende noden van studenten.
2. Curriculum: Opleidingen integreren diverse perspectieven uit wetenschap en samenleving, ondersteund door een visie op inclusie die structureel in het curriculum is verankerd.
3. Diversiteitsvaardigheden bij studenten: Het doel is studenten op te leiden tot individuen met sterke diversiteitsvaardigheden.
​
Onderzoek wijst uit dat een inclusieve aanpak leidt tot betere academische prestaties, verhoogd mentaal welzijn en betrokkenheid, vooral onder studenten uit minderheidsgroepen. Het toevoegen van diverse perspectieven in het curriculum bevordert bovendien kritisch denken en creativiteit, en draagt bij aan een psychologisch veilige leeromgeving waarin alle studenten zich gehoord voelen.
​
Meer hierover in het rapport "Wetenschappelijke onderbouwing en inspirerende praktijkvoorbeelden voor de verdere bevordering van etnisch-culturele diversiteit en inclusie aan de Vlaamse universiteiten"
